China's gemanipuleerde snookercrisis speelt een grote rol in de gezondheid van een hele sport

Zhao Xintong

Voormalig Brits kampioen Zhao Xintong is geschorst vanwege een onderzoek naar matchfixing (Foto: Getty)

Zeggen snooker is groot in China, dat is hetzelfde als zeggen dat het aftellen van kanaal 4 behoorlijk populair is rond mijn grap. Shit, ik wist dat ik het niet kon laten om het te vermelden, maar om dat in de eerste alinea te doen is gewoon verkeerd! [Agreed – Ed].

Meer dan 60 miljoen Chinezen spelen actief het spel (d.w.z. biljart), met overal zalen. Het wordt ingehaald door tafeltennis, basketbal, honkbal en badminton, maar vanuit mondiaal perspectief is China verreweg de grootste huidige markt voor snooker.

Dat is grotendeels te danken aan pionier Ding Junhui, voormalig nummer 1 van de wereld, winnaar van drie Britse kampioenschappen en een superster in zijn geboorteland. Hij heeft een collectie horloges die, als ze aan het VK worden gedoneerd, in zijn eentje de prijs van de gemiddelde verwarmingsrekening met £ 147 per persoon zouden kunnen verlagen.

Daarom is de schorsing van tien Chinese spelers als onderdeel van een onderzoek naar matchfixing potentieel seismisch voor de sport als geheel.

Onder degenen die hun signaal het zwijgen oplegden, waren Zhao Xintong uit de top tien en de 22-jarige Yan Bingtao, al een meester en een van de grootste hoop van een generatie, maar deze crisis gaat veel verder dan de spelers zelf.

Snooker heeft China om vele redenen nodig. Het is waar het hart het hardst klopt, de plek waar de meeste kans is om spelers van wereldklasse te ontdekken die O’Sullivan, William en Higgins kunnen vervangen, en bovenal levert het het soort prijzengeld op dat de wereldtournee tot leven brengt.

Jonge prospect Yan Bingtao, 22, is ook geschorst (Foto: Getty)

Er komen enkele opwindende jonge spelers van deze kusten, maar het is een rimpeling van de golf uit het oosten.

Verschillende toernooien zijn stopgezet door Covid, maar de China Open, China Championship, Shanghai Masters en International Championship bieden enkele van de grootste uitbetalingen, en dat is voordat we beginnen te praten over sponsorgeld, waarbij Chinese partnerschappen vaak worden gezien voor evenementen in het VK. , vanwege een tv-markt in China die in de honderden miljoenen loopt.

Neem de Hong Kong Masters-finale in oktober vorig jaar, ongeveer twee weken voordat Liang Wenbo de eerste speler werd die geschorst werd in verband met dit onderzoek.

Ongeveer 9.000 toeschouwers vulden het Colosseum om te zien hoe O’Sullivan de lokale legende Marco Fu versloeg, een nieuw bezoekersrecord, waarbij de Rocket het omschreef als “waarschijnlijk het beste toernooi dat ik ooit heb gespeeld”. Het idee van lange schorsingen voor een hele bende Chinese spelers heeft dus verstrekkende gevolgen voor het snooker als geheel, al laten we niet te ver gaan.

Ronnie O’Sullivan reageert op een schot tegen Marco Fu uit Hongkong tijdens de finale van de Hong Kong Masters (Foto: Getty)

Wat we tot nu toe wel weten, is dat het onderzoek gericht is op matchfixing, maar de beschuldigingen kunnen variëren van de meest ernstige tot simpelweg op de hoogte zijn van wat er aan de hand is en niet rapporteren.

Er zijn ook geruchten over intimidatie en betrokkenheid van criminele bendes, die allemaal niet als een verrassing zouden komen, maar die helaas op dit moment niet kunnen worden bevestigd.

Op dit moment zijn deze beschuldigingen precies dat, maar het zou dwaas zijn om te suggereren dat tien duizelingwekkende spelers die zijn geschorst voor een sport gewoon een misverstand is.

Shaun Murphy vindt dat we moeten wachten tot de feiten van het onderzoek naar buiten komen (Foto: Getty)

De emotionele reactie is om levenslange schorsingen te eisen, maar in werkelijkheid ontbreekt een evenredige reactie. Ja, als een speler anderen terroriseerde om games te gooien, zouden ze vilt nooit meer moeten eren, maar er zijn niveaus, dat is zeker.

Voormalig wereldkampioen Shaun Murphy beschreef de schade die het zou kunnen aanrichten als “beangstigend”, maar hij heeft ook gelijk als hij zegt dat we moeten wachten op alle feiten. Het bestuursorgaan, de WPBSA, beschikt over mechanismen om mogelijke overtredingen van de weddenschapsregels op te sporen, en ze lijken te hebben gewerkt, dus het kan in dit geval niet worden beschuldigd van gebrekkig bevonden te zijn.

Dit blijkt echter meer te zijn dan alleen een snookerpuzzel. Ja, hij heeft eerder te maken gehad met gokschandalen, maar dat is misschien geen schurkenstaten. In plaats daarvan hebben de beschuldigingen betrekking op ten minste tien spelers, allemaal uit het land dat de brandstof levert die de huidige gezondheid van het spel aandrijft.

Naarmate het onderzoek vordert, moeten alle betrokkenen nerveus naar de stopwatch kijken, hopend op het beste maar vrezend voor het ergste.

@ColinMurray

MEER: Jurgen Klopp is nog steeds de beste man om het fortuin van Liverpool nieuw leven in te blazen

MEER: Waarom de nieuwe rol van Mark Noble bij West Ham bewijst dat de Hammers-legende uniek is

Kijk voor meer van dit soort verhalen op onze sportpagina.

Volg Metro Sport voor het laatste nieuws over
Facebook, Twitter en instagram
.


Post a Comment

Previous Post Next Post