Sneeuw is een 'kaartenhuis', zegt Avalanche Canada nadat een politieagent buiten dienst in Nelson is overleden

Een lawine in het achterland van Zuidoost-Brits-Columbia waarbij een politieagent buiten dienst om het leven kwam en een andere verwondde, komt op een moment dat volgens Avalanche Canada het sneeuwdek in een groot deel van West-Canada ongewoon laag is.

De non-profitorganisatie gevestigd in Revelstoke, British Columbia, waarschuwde zondag dat lange droge periodes tot eind vorig jaar en koud weer vanaf november hebben bijgedragen aan het verzwakken van de sneeuwlagen in British Columbia, waardoor het kwetsbaarder is voor lawines.

“In heel British Columbia is elke helling momenteel verdacht”, zegt Grant Helgeson, senior voorspeller bij Avalanche Canada.

De politie van Nelson heeft de overleden officier geïdentificeerd als Const. Wade Tittemore, 43, getrouwd en heeft twee kinderen, diende vier jaar bij de politie nadat hij Calgary had verlaten.

De tweede officier, Const. Mathieu Nolet, 28, ligt nog steeds in kritieke toestand op een intensive care-afdeling.

Tittemore en Nolet waren aan het skiën in de buurt van Empire Cabin, ten noordwesten van Kaslo, B.C., toen de lawine maandag rond het middaguur toesloeg en de mannen in een “komachtig gebied” veegde, zei de chef van de NDP, Donovan Fisher.

Avalanche Canada beoordeelde de glijbaan die de agenten ving als een maat 3 – groot genoeg om auto’s of kleine gebouwen te vernietigen.

“Het was niet zoals een super gevaarlijke, knoestige heuvel,” zei Helgeson. “Als je aan lawineslachtoffers denkt, denk je te vaak aan grote risiconemers, en dat is niet wat die mensen daar deden.”

Hij zegt dat het probleem de “zeer gevaarlijke” en onvoorspelbare sneeuw zou zijn geweest.

“Het is op dit moment echt een kaartenhuis”, zegt hij. “Het is echt moeilijk om iets te vertrouwen.”

Avalanche Canada zei in een artikel op zijn website dat sommige professionals het sneeuwpak van dit jaar vergelijken met 2003, “wat een van de slechtste jaren ooit was voor lawinedoden.”

In januari van dat jaar was Craig Kelly, een van de beste professionele snowboarders van die tijd, een van de zeven mensen die omkwam bij een lawine op de Durrand-gletsjer bij Revelstoke.

Een maand later stierven zeven middelbare scholieren nadat ze waren overvallen door een lawine in het zuidoosten van British Columbia

“Het is tijd om te ontspannen”

Maandag avond, de mate van lawinegevaar aangezien de regio rond Kaslo zich op niveau 3 bevond op zijn vijfpuntsschaal, wat betekent dat natuurlijke lawines mogelijk waren en door mensen veroorzaakte lawines “waarschijnlijk”.

Een kaart laat zien dat het binnenland van British Columbia, het kustgebied en het noordwesten het meeste risico lopen door lawines.
Een kaart van Avalanche Canada toont de gebieden die het meeste risico lopen op lawines vanwege de lage lagen sneeuw. (lawine Canada)

Helgeson spoort backcountry-gebruikers aan om voorzichtiger te zijn dan normaal en “conservatief terrein te kiezen”.

“Het is gewoon tijd om te ontspannen en een stap terug te doen, want we begrijpen niet helemaal waartoe het snowpack in staat is. [of] zoals we gisteren hebben gezien, ‘zei hij.

KIJK | Experts geven veiligheidstraining terwijl voorspellers een zwaar lawineseizoen in British Columbia voorspellen:

Deskundig advies over lawineveiligheid in het achterland van British Columbia

Eric Dumerac van Mountain Skills Academy and Adventure en Monte Johnston van Black Sheep Adventure Sports geven tips over uitrusting en training om veilig te blijven in het achterland van BC tijdens het winterseizoen.

Zoek- en reddingsteams dringen er bij backcountry-gebruikers op aan om te trainen en zich voor te bereiden voordat ze de sneeuw in gaan.

Dwight Yochim, senior directeur van de BC Search and Rescue Association, zegt dat iedereen die in de winter van het buitenleven in British Columbia geniet, training moet krijgen om lawineterrein te herkennen.

“Overal waar een helling en sneeuw is, kun je in lawinegebied zijn”, zei hij.

Yochim zegt dat degenen die naar het achterland gaan lawine-noodapparatuur moeten dragen, waaronder sneeuwsondes, schoppen, een lawine-ontvanger en persoonlijke locatiebakens – satelliet-gesynchroniseerde apparaten die een SOS-signaal met uw locatie naar reddingsdiensten kunnen sturen.

Post a Comment

Previous Post Next Post